Історія розвитку геофізичних методів розвідки корисних копалин у західному реґіоні України - Чебан, В.; Лящук, Д (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
В історії розвитку геофізичних методів розвідки корисних копалин у західному реґіоні України виділено три етапи: перший — з 1892 р. до 1941 р. — зародження геофізичних методів; другий — з 1945 р. до 1985 р. — бурхливий розвиток і широке застосування різних геофізичних методів для пошуків і розвідки корисних копалин, насамперед нафти і газу; третій — з 1986 р. до 2003 р. — зменшення обсягів геофізичних досліджень унаслідок економічної кризи і неналежного ставлення керівництва держави і галузі до розвитку мінерально-сировинної бази України. Охарактеризований розвиток методів польової геофізики: сейсморозвідки, гравірозвідки, електромагнітних методів, а також машинного опрацювання геофізичної інформації. Показана перспектива розвитку геофізичних досліджень в Україні взагалі і в західному реґіоні зокрема.