Львівський єпископ Йосиф Шумлянський - військовий діяч та дипломат Корони Польської (60-ті роки XVII - початок XVIII ст.) - Чухліб, Т. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
У статті висвітлено сторінки біографії львівського православного та уніатського єпископа Йосифа Шумлянського на переломі XVII–XVIII ст. Досліджено його дипломатичну та військову діяльність. Ця неординарна, харизматична особистість понад чверть століття завдяки своїм унікальним здібностям уособлювала своєрідний місток між православно-візантійською та католицько-латинською цивілізаціями.