Українська мова - основа національної незалежності українського народу - Пашук, А. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Показано тиск Російської імперії супроти української мови і культури, негативний вплив на їх розвиток Валуєвського циркуляра (1863) та Емського указу (1876), думки І. Франка щодо української мови для існування українського народу.