Коли ми Діждемося Вашингтона? Тоді ж і станем "докторами"! До питання про академічні посади, наукові ступені та вчені звання в українському та американському наукових дискурсах - Лучук, О. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Стаття окреслює дві проблеми, які сьогодні дискутуються в українському та американському академічних середовищах. Перша проблема – це українські академічні посади та їх відповідність до американських академічних посад, яка безпосередньо випливає з іншої, а саме: про відповідність чи невідповідність українських та американських наукових ступенів. У статті порівнюються український та американський наукові дискурси, аналізуються подібності та відмінності щодо посад та наукових ступенів. Ця контроверсійна тема викликає багато дискусій, а часом і непорозумінь. Суперечки виникають, у першу чергу, через відмінності культур, дискурсів і різних академічних систем. Часто у дискусіях змішуються різні поняття: якість наукової праці, формальні титули, які існують у різних наукових дискурсах, кількісні показники, “липові” дипломи тощо. У статті запропоновано схему відповідності українських та американських університетських посад, а також проаналізовано варіанти співвідношення українських наукових ступенів кандидатів і докторів наук із західними докторами філософії (Ph. D.).