Зачин Івана Котляревського і мовна ситуація в україні на зламі XVIII—XIX століть (слов'яноукраїнська, книжна українська, українська народна, російська літературна мови) - Нахлік, Є. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
На тлі культурно-історичної ситуації XVIII ст. досліджено мовну ситуацію в Україні та процес насильницького витіснення з ужитку книжної української мови. Обґрунтовано історичну закономірність зачину І. Котляревського щодо використання в літературі української народної мови.