"Галицько-руська матиця": завдання, організація, члени товариства (1848-1870 pp.) - Седляр, О. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
За статутами “Галицько-руської матиці” досліджено структуру та завдання товариства, охарактеризовано діяльність його загальних зборів та виділу. Вивчено чисельність і соціальний склад членів “Матиці”, розглянуто стан сплати ними членських внесків. На тлі аналізу організації та кадрового потенціалу “Галицько-руської матиці” показано причини падіння популярності товариства, яке особливо стало помітним у другій половині 1860-х рр.