Генеза верху та його значення для української сакральної дерев'яної архітектури - Тарас, Я. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Коротко розглянуто перші етапи еволюції верху в українській дерев’яній архітектурі, показано, що склепінчасте рублене наметове перекриття (“комора”) разом зі стінами склало завершену об’ємно-конструктивну одиницю – кліть, що стала основою всього українського дерев’яного будівництва. Винахід дерев’яного зрубного зводу, його сакралізація окреслили весь подальший розвиток українського церковного будівництва.