Ассоциация первичных факторов тромбофилии с невынашиванием беременности - Воронин, К.В.; Лоскутова, Т.А.; Давиденко, Н.В.; Крячкова, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження було визначення частот мутацій в генах фактору V Лейден G1691A і протромбіну G20210A; поліморфізму в гену фібриногену β-G455A у жінок з невиношуванням вагітності. У дослідження було включено 104 жінки (59 жінок з синдромом звичної втрати вагітності і 45 здорових жінок з фізіологічним перебігом вагітності). Виявлено достовірну асоціацію мутантного алеля 1691A фактора V Лейден (ОШ 6,1, 95% ДІ: 1,57-23,67) з втратою вагітності. Відносний ризик розвитку невиношування вагітності при наявності патологічного алеля 455A фібриногена β збільшується в 2,49 рази (ДІ 95%: 1,19-5,22). Достовірних асоціацій невиношування з мутацією гена протромбіну G20210A не виявлено.