Вплив реакційного середовища на швидкість електро-фільних окислювальних реакцій за участю пероксикислот - Дутка, В.; Деркач, Ю.; Савицька, О.; Стахурська, К. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Вивчено вплив розчинників на швидкість реакцій електрофільного окиснення піридину (ПН), диметилсульфоксиду (ДМСО), α-пінену (АПН) та Δ³-карену (ДТК) пероксидекановою кислотою (ПКК). Показано, що швидкість реакції збільшується в ряду ПН< ДТК≈АПН<ДМСО. Знайдено сумарні енергії активації процесів, які лежать у межах 20.4—65.7 кДж/моль. Кореляційні рівняння, які зв’язують основні фізико-хімічні параметри розчинників з константою швидкості реакції окиснення, свідчать про те, що на процес окиснення ПН головний вплив чинить основність середовища (В), тоді як у випадку ДМСО визначальною є електрофільність (Е). У випадку реакції АПК та ДТК з ПКК треба враховувати, крім електрофільності та основності, поляризованість (Р) реакційного середовища. Квантовохімічним методом розраховано оптимальну геометричну структуру та теплоти утворення вихідних речовин та продуктів реакції окиснення піридину. Обчислено теплоти реакцій окиснення ПН ПКК, пероксиоцтовою (ПОК) та пероксибензойною (ПБК) кислотами. Показано, що тепловий ефект реакції окиснення не залежить від природи та довжини вуглеводневого радикала пероксикислоти.