Роль адсорбції в реакціях окиснення олефінів на Tе-Mо-O каталізаторах - Федевич, Є.; Федевич, О.; Шипайло, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Досліджено відносну реакційну здатність у реакціях окиснення ряду нижчих олефінів (пропілен, 1-бутен, ізобутилен, 2-метил-1-бутен(2МБ1), 2-метил-2-бутен(2МБ2), пентен-1) на Te-Mo-O каталізаторах. За реакційною здатністю названі вуглеводні розташовують у такій послідовності: ізобутилен > 2МБ1 > 2МБ2 > 1-бутен > 1-пентен > пропілен. За адсорбційною здатністю досліджені вуглеводні розміщують в ряд: ізобутилен > 1-пентен ≥1-бутен≥ 2МБ1> пропілен. Одержані результати слугують доказом того, що адсорбція олефіну на поверхні каталізатора є визначальною стадією неповного окиснення олефінів на Te-Mo-O каталізаторах.