Роль цитокінів у механізмах кахексії, зумовленої пухлинним ростом - Панчук, Р.; Бойко, Н.; Луцик, М.; Сойка, Р. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Мета нашої праці – ідентифікувати прозапальні цитокіни, які можуть бути задіяні в розвитку ендогенної інтоксикації в мишей з лімфомою NK/Ly та дослідити динаміку їх змін в контрольній групі та в тварин, що проходили курс хіміотерапії. Показано, що в пухлинних клітинах простежується зростання рівня мРНК інтерлейкіну-6 (IL-6) на пізніх стадіях пухлинного росту, водночас рівень мРНК васкулярного ендотеліального фактору росту (VEGF) був високий, однак суттєво не коливався. Імуноензиматичний аналіз підтвердив дані RT-PCR по IL-6 (90 пг/мл на ранній стадії пухлинного росту і 570 пг/мл на термінальній). Також показано високий рівень IFN-γ в асцитній рідині на початку розвитку лімфоми, і його різке падіння на термінальних стадіях її розвитку (120 пг/мл і 30 пг/мл, відповідно). Після хіміотерапії різними протипухлинними агентами (доксорубіцин, вінкристин, дексаметазон) простежувалось падіння рівня IL-6 у асцитній рідині до 1200 пг/мл, і зростання рівня IFN-γ на пізніх стадіях росту пухлини (180 пг/мл, порівняно з 30 пг/мл у контрольній групі). На підставі цих досліджень показано, що IL-6 може бути головною причиною запальних процесів і загальної інтоксикації організму тваринпухлиноносіїв з лімфомою NK/Ly, а IFN-γ, навпаки, виступати як цитокін, високий рівень якого позитивно корелює з виживанням тварин.