Рецепторный статус эндометрия у бесплодных женщин с неудачными попытками вспомогательных репродуктивных технологий в анамнезе - Носенко, Е.Н.; Саенко, А.И.; Постолюк, И.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті проаналізован особливості рецепторного статусу ендометрія у безплідних жінок з невдалими спробами допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) в анамнезі. Під спостереженням знаходилося 62 безплідні жінки з невдалими спробами екстракорпорального запліднення та переносу ембріона (ЕКЗ/ПЕ) і 30 плідних групи контролю. Вивчення експресії рецепторів стероїдних гормонів в ендометрії проводили імуногістохімічним методом з використанням тест-систем «Dakocytomation En Vision» (США), HRP (пероксидази хрону) і мишачих моноклональних антитіл до рецепторів естрогенів-α (клон 1D5, DAKO), Р4 (клон 16&SAN27, Novocastra). Для оцінки експресії рецепторів естрогенів-α і Р4 розраховували індекс імунореактивності за формулою IRS=SI×PP, де IRS – індекс імунореактивності, SI – загальна оптична інтенсивність фарбування, PP – відсоток позитивно забарвлених ядер. Встановлено, що у безплідних жінок з невдалими спробами ДРТ спостерігаються зміни експресії рецепторів стероїдних гормонів в ендометрії. Продукція стероїдних рецепторів естрогенів-α і Р4 в залозах збільшена, тоді як продукція рецепторів естрогенів-α в стромі достовірно не змінена, а рецепторів Р4 в стромі знижена. Автори рекомендують перед проведенням подальших спроб ДРТ пацієнткам з невдалими спробами ЕКЗ/ПЕ в анамнезі проводити оцінку стероїдної рецептивності ендометрія в період вікна імплантації та здійснювати відповідну корекцію.