Фероціанідні сорбенти на глинистій матриці у процесах сорбції радіонуклідів - Токаревський, В.В.; Лобач, Г.О.; Кріп, І.М.; Шимчук, Т.В.; Токарчук, М.В. (Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, 2008)
Синтезовано експериментальні партії залізовмісних фероціанідних сорбційних матеріалів, нанесених на глинисту матрицю. Проведено серію експериментів на дезактиваційних установках зони відчуження. Запропоновано залізовмісний фероціанідний глинистий сорбент для дезактивації відпрацьованого технологічного розчину з метою його багатократного використання, що дає змогу створити установку для дезактивації піщаних грунтів із замкнутим циклом. Досліджено процес вимивання сорбованих радіонуклідів із відпрацьованого сорбційного матеріалу, одержаного при дезактивації технологічного розчину, та вивчено динаміку процесу. Одержані дані інтерпретовано як фізичну модель захисного інженерного бар’єра.