Вплив розчинника на швидкість каталітичного розкладу аліфатичних пероксикислот - Дутка, В.; Загорська, В.; Дутка, Ю.; Мацюк, Н. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Вивчено каталітичну активність ацетатів мангану, кобальту, ніколу, міді, хрому та бензоату церію в реакції розкладу пероксидеканової кислоти (ПКК). Показано, що каталітична активність солей спадає в ряді: Mn⁺²>Co⁺²>Ce⁺³>Cr⁺³>Ni⁺²>Cu⁺². Знайдено ефективні константи швидкості та енергії активації каталітичного розкладу. Показано, що механізм реакції охоплює швидке формування проміжної сполуки йон металу каталізатора – пероксикислота, яка розпадаючись дає продукти реакції. Запропоновано кінетичне рівняння реакції каталітичного розкладу.