Формування олігомерних покривів на поверхні кобальтових аморфних сплавів - Ковбуз, М.; Герцик, О.; Беднарська, Л.; Котур, Б. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Концентраційні та часові зміни формування олігомерних плівок (вінілацетату, 2- трет.-бутилпероксі-2-метил-5-гексен-3-їну і малеїнового ангідриду (ВА:ВЕП:МА) та вінілацетату, 3-трет.-бутилпероксі-3-фенілбутилметакрилату і малеїнового ангідриду (ВА:ТБПФМ:МА)) на аморфних металевих сплавах Со₇₅,₅Fe₄,₅Si₆,₀B₁₄,₀, Со₆₆,₅Fe₄,₀Mo₁,₅Si₁₆,₀B₁₂,₀, Со₇₃,₀(Fe,Ni,Mo,Mn)₅,₇(Si,B)₂₁,₃ контролювали потенціомет- рично, вольтамперометрично, вимірюванням крайового кута змочування та імпедансною спектроскопією. Доведено, що збільшення концентрації плівкоутворювача призводить до зміни конформації адсорбованих макромолекул, структуризації плівок і зниження їхньої щільності. Аналогічне явище простежують внаслідок збільшення тривалості плівкоутворення. Ліпше змочування поверхні сплавів розчинами плівкоутворювачів корелює з формуванням щільних і стійких плівок. Ключові слова: електрохемічна імпедансна спектроскопія, вольтамперометрія, потенціометрія, олігопероксиди, аморфні металеві сплави.