Вольтамперометричне визначення металів VIII групи з використанням азо- та трифенілметанових барвників - Тимошук, О.; Тимошук, С. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Досліджено вольтамперометричну активність металів VIII групи у присутності барвників з наступним використанням одержаних результатів в аналітичній практиці. Чутливість вольтамперометричного визначення Co(ІІ), Ni(ІІ), Pd(ІІ) можна підвищити, використовуючи пік відновлення комплексних сполук Ме-азобарвник. З’ясовано, що полярографування розчинів Ru(IV), Ir(IV), Rh(III),Pt(IV) призводить до появи каталітичних струмів виділення водню. Запропоновано ймовірний механізм виникнення каталітичних струмів виділення водню у присутності органічних реагентів і відновлення комплексних сполук. Ключові слова: платинові метали, комплекс, вольтамперометрія, барвник.