Спектрофотометрія сполук осмію(IV) з трифенілметановими та азобарвниками - Бонішко, О.; Добрянська, О.; Полько, М.; Врублевська, Т. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведено літературні дані та узагальнено експериментальні результати стосовно одержання ефективних аналітичних форм Os(IV) з застосуванням трифенілметанових барвників (хромазоролу S, еріохромціаніну R, ксиленолового оранжевого, метилтимолового синього) та азобарвників (тропеоліну О, конго червоного, еріохром синьо-чорного Р, еріохром чорного Т). Встановлено оптимальні умови утворення (рН, концентрація реагенту та металу, фоновий електроліт, час нагрівання, тривалість зберігання розчинів) та подано спектрофотометричні характеристики досліджуваних забарвлених сполук. За квантово-механічними обчисленнями просторового розміщення та локалізації атомів (програма – HYPERCHEM 4.5) показано можливі структурні форми деяких комплексів. Ключові слова: осмій, трифенілметанові барвники, азобарвники, спектрофотометричний метод, комплекс.