Хімізм виникнення холодного і голубого полум’я при окисненні циклічних (C₃-C₆), ароматичних та кисневмісних органічних сполук - Мулява, М.; Кіт, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Розглянуто умови і хімізм виникнення холодного і голубого полум’я при окисненні циклічних (С₃-С₆ ), ароматичних та кисневмісних органічних сполук. Показано, що наявність цих видів полум’я є невід’ємною характерною особливістю процесу їх окиснення. Основною умовою виникнення холодного полум’я є наявність радикалів СН₃О˙₂ в реагуючій системі. Голубе полум’я зумовлюється наявністю радикалів СН₃˙. Існує також при певних умовах можливість голубої люмінесценції електронно-збудженого СО₂*. Ключові слова: полум’я, холодне, голубе, хімізм, окиснення.