Типи пагонів видів родини губоцвітих (Lamiaceae) флори України та їхня екобіоморфологічна характеристика - Берко, Й. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
За принципом політомії з використанням 8 рядів ознак складено біологоморфологічну класифікацію пагонів 152 видів родини губоцвітих (Lamiaceae) флори України. Виділено 24 типи пагонів, для яких даються їхня кількісна та еколого-фітоценотична характеристики. Виявлено дві групи типів пагонів, одна з яких відзначається рисами глибокої екологічної спеціялізації, друга навпаки — є доволі індиферентною до екотопічних умов зростання видів рослин.