Особливості екології і життєздатности малих популяцій рідкісних видів рослин високогір’я Карпат - Кияк, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Розглянуто особливості колонізації, просторової структури, буфер- ности і життєздатности малих популяцій рідкісних видів у ценозах високогір’я Карпат. Мінімальні площі ценозів, потенційно придатні для колонізації, становлять переважно понад 2—3 тис. кв. м. Реалізовані площі оселищ популяцій займають невелику їх частку. Для малих популяцій найважливішими характеристиками життєздатности є ефективна і загальна чисельність, площа оселищ, динаміка чисельности, зокрема квітучих особин, ефективність насіннєвого й веґетативного розмноження тощо. Вектори змін цих параметрів слугують індикаторами перспектив популяцій.