Дослідження гравізалежного розподілу пластид та вакуолей у спорах моху Funaria Hygrometrica (Hedw.), що проростають - Пундяк, О.; Демків, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Пластиди фарбуються розчином І₂КІ. Закислені вакуолі фарбували флуоресцентним зондом — аніліновим синім, а для кращої достовірності — нейтральним червоним. Аніліновий синій фарбував також прошарок калози, який відкладається у вигляді тонкого пристінного шару і може покривати всю чи лише верхню або нижню частини клітини. У процесі проростання спор ступінь седиментації пластид та розподіл калози ритмічно змінювалися. Окрім цього у спорах виявлено флотацію вакуолей. Ступінь флотації вакуолей у процесі проростання спор безперервно зростав.