Особенности терапии нейроортопедических синдромов у больных детским церебральным параличом различными методами с позиции их фармакоэкономической и клинической эффективности - Власенко, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Проведено комплексний клінічний і фармакоекономічний аналіз терапії нейрортопедичних синдромів у хворих на дитячий церебральний параліч з формою спастична диплегія. Обстежені три групи хворих, що проходили різні комплекси реабілітації. Перша група хворих, яким регулярно (не менше двох разів на рік) вводився препарат «Діспорт» з подальшою санаторно-курортної реабілітацією і етапним гіпсування - 653 дитини. Друга група - 147 дітей хворих на ДЦП з формою спастична диплегія, яким не застосовувався «Диспорт», проходили нейрортопедичне лікування за розробленими традиційними схемами: курси етапного гіпсування в комплексі з санаторно-курортним лікуванням або хірургічне лікування з подальшою реабілітацією. Третю групу склали хворі (45 осіб), яким проводилися операції за методом Ульзібата. У результаті виявлено, що найбільш економічним був хірургічний метод поетапних фібротомій по Ульзібату, однак клінічні показники в даній групі були достовірно гіршими, ніж у перших двох. Найбільш ефективним для даної категорії хворих був метод комплексного використання препарату «Диспорт» з подальшою реабілітацією.