Динамика цитокинового профиля у больных артериальной гипертензией на фоне применения карведилола - Волошина, И.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Була проведена оцінка динаміки цитокінового профілю у хворих на артеріальну гіпертензію на тлі лікування карведилолом протягом 1 року. Обстежено 50 пацієнтів з АГ (36 чоловіків, 14 жінок), середній вік 53±2,8 роки. Контрольну групу склали 25 нормотензивних осіб (16 чоловіків, 9 жінок) у віці 48±3,2 років. Встановлено, що для хворих з АГ характерною була наявність підвищенних рівнів прозапальних цитокінів – інтерлейкіну-6 та гамма-інтерферону, що віддзеркалює імунозапальний компонент патогенезу гіпертензії. На тлі лікування карведилолом протягом 1 року відбулось вірогідне зменшення рівнів артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, зменшення проявів дисліпідемії та імунного запалення, а також активація анти-запальних цитокінів – інтерлейкіну-4 та 10, що свідчить про сприятливий метаболічний, вазопротекторний та імуномодулюючий профіль препарату.