Протипухлинні алкалоїдні препарати нового покоління - Луцик, М.; Бойко, Н.; Луцик, М.; Стойка, Р. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведено огляд отриманих за останній час протипухлинних алкалоїдів, частину з яких застосовують у клінічній онкології (таксол, таксотер камптотецин і його похідні, елліптицин), тоді як інші ще перебувають на стадії клінічного випробування (гомогаррінгтонін, доластатини 10–16, майтанзин, різоксин, індірубін). Приведена хемічна структура алкалоїдів, механізм їхньої дії на клітини, селективність, дозування та способи застосування. Коротко розкрито результати власних досліджень авторів щодо протипухлинної активності алкалоїдів чистотілу хелідоніну і хелеритрину. Ключові слова: пухлини, алкалоїди, протипухлинна дія.