Ультраструктура кортикотропоцитов при интоксикации свинцом - Большакова, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
За допомогою трансмісійного електронного мікроскопа та морфометричного аналізу проведене дослідження ультраструктури кортикотропоцитів гіпофізу мишей через 30, 60 та 90 діб після введення свинцю. Встановлено, що в динаміці інтоксикації спостерігаються як дистрофічні та деструктивні зміни аденогіпофізу, так і репаративні процеси, ступінь яких залежить від тривалості надходження ацетату свинцю. Виявлені кількісні показники, які характеризують ушкодження і відповідні адаптаційні реакції, забезпечують фазність реагування аденоцитів.