Микроанатомическая организация трахеобронхиального лимфоузла крыс при длительном содержании их в условиях производства (нефтепереработки ) - Бекмухамбетов, Е.Ж.; Умбетов, Т.Ж.; Мутигулина, Г.А.; Барсуков, Н.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
При тривалому утриманні в умовах виробництва (нафтопереробки) білих щурів самців вивчена мікроанатомічна організація трахеобронхіального лімфатичного вузла контрольних і експериментальних тварин в терміни 15, 30 і 60 діб. Встановлено достовірне зростання площі| капсули, паракортикальної зони, лімфоїдних вузликів з центрами розмноження і м’якушевих тяжів, що вказує на посилення імунного навантаження у функціональних зонах паренхіми лімфовузла (лімфоїдні вузлики з центрами розмноження), що відповідають за клітинний (паркортикальна зона) і гуморальний (м’якушеві тяжі) імунітет. Збереження площі синусів вузла в межах фізіологічної функції лімфовузла свідчить про відсутність запальних процесів в легенях.