Морфологические особенности кортикотропных эндокриноцитов аденогипофиза белых крыс после применения имунофана - Бобрышева, И.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою презентованого дослідження було встановити динаміку змін будови кортикотропних ендокриноцитів аденогіпофіза білих лабораторних щурів репродуктивного періоду після введення імунофана в дозі 0,7 мкг/кг маси тіла. Щурів виводили з експерименту на 1, 7, 30, 60 і 90 діб спостереження. Проведене дослідження з високою мірою вірогідності показало, що у відповідь на введення імуномодулятора імунофана спостерігається зміна цитологічних і каріометричних параметрів кортикотропних ендокриноцитів аденогіпофіза щурів репродуктивного періоду, що свідчить про їх активну реакцію на екзогенну дію. Динаміка зміни площ ядер, ядерно-цитоплазматичного співвідношення, а також процентного співвідношення кортикотропних ендокриноцитів з різним діаметром ядер дистальної частини аденогіпофіза свідчить про появу ознак підвищення функціональної активності даних кліток аденогіпофіза.