Бліда картопляна нематода у Сколівських Бескидах: поширення, біологічні особливості й методичні аспекти обліку - Козловський, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведені дані щодо поширення блідої картопляної нематоди (Globodera pallida (Stone) Behrens) у Сколівських Бескидах, яка занесена до першого списку карантинних об’єктів України. Проаналізовані особливості її морфологічної будови та біологічні особливості розвитку. Проведено по- рівняння існуючої в Україні методики виділення картопляної нематоди з ґрунту із загальноприйнятою в Европі та обґрунтовано необхідність її заміни на сучаснішу. Наведені способи виявлення глободерозу рослин. Узагальнені практичні заходи, спрямовані на зменшення чисельности картопляної нематоди у ґрунті.