Методологічні та методичні засади науково-природничого моніторинґу - Климишин, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Обґрунтована можливість долучення музеїв природничого профілю до участи в комплексному моніторинґу стану довкілля. Наведено визначення, структуру й етапи ведення науково-природничого моніторинґу, який ґрунтується на використанні музеяльно-інформаційного методу природничої музеології. Цей метод передбачає моніторинґ використання природничо-музейних фондів і банку даних природничої інформації. Основними завданнями науково-природничого моніторинґу є збір натуралій і природничої інформації та надання інформаційних послуг спеціялізованій музейній авдиторії.