Возрастные особенности распределения рецепторов лектинов в лимфоцитах тимуса крыс - Мороз, Г.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчені особливості розподілу рецепторів лектинів PNA, RCA, SNA і SBA в лімфоцитах тимуса інтактних щурів‑самців лінії Вистар ювенільного і зрілого віку. При порівняльному аналізі експресії рецепторів застосованих лектинів виявлено, що з віком у щурів в субкапсулярній ділянці кіркової речовини тимуса в лімфоцитах зменшується вміст галактозаміноконъюгатів (PNA), що свідчить про зниження їх адгезивних властивостей. При цьому в кортико-медулярній зоні і мозковій речовині в лімфацитах зменшується вміст сіалоконьюгатів (RCA), що відображає зниження міграційних можливостей тимоцитів. Такі зміни в розподілі рецепторів лектинів можна вважати закономірними і пов'язаними з віковою інволюцією лімфоїдної тканини тимуса і зниженням його імунного статусу.