Структурные изменения в конечностях крыс и сосудах гемомикроциркуляторного русла при повреждении спинно – мозговых нервов - Кошарный, В.В.; Абдул-Оглы, Л.В.; Демьяненко, И.А.; Великородный, В.И.; Царёв, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Дослідження присвячена проблемі встановлення закономірностям структурних змін при пошкодженні стегнового і сідничного нервів. Пошкодження стегнового і сідничного нервів викликали шляхом пережиму задніх кінцівок на рівні верхньої третини стегна за допомогою кровоспинного затиску впродовж 1–4 годин, а також шляхом перерізування цього нерва. Контролем служили задні кінцівки контралатеральной сторони. При перетині сідничного нерва зміни в кінцівки проходять ряд послідовних стадій. Ми досліджували ранні зміни при цих станах. У першу годину після перетину сідничного нерва спостерігається зменшення питомої маси м’язового волокна з її зниженням до четвертого годині експерименту При перетині стегнового нерва зміни в м’язах передньої групи відбуваються аналогічно змінам м’язів задньої групи стегна і відбуваються в тій же послідовності. При перетині стегнового нерва діаметр артеріол до четвертого годині експерименту збільшується в 1,3 рази, а венул в 1,7 рази. Діаметр капілярів при цьому не змінюється.