Морфо-функциональное состояние печени, желчного пузыря и магистральных желчевыводящих протоков в условиях экспериментального острого холецистита - Дубинин, С.И.; Улановская-Циба, Н.А.; Ваценко, А.В.; Передерий, Н.А.; Рябушко, Е.Б. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Дослідження присвячені морфо-функціональній оцінці печінки, жовчного міхура та магістральних жовчовивідних проток в умовах експериментального гострого холециститу, створеного на 60 собаках. У роботі використані загальні морфологічні, гістологічні, нейрогістологічні, гістохімічні та біохімічні дослідження печінки, жовчного міхура та магістральних жовчовивідних проток. Отримані результати свідчили про те, що при гострому холециститі відбуваються морфологічні та функціональні зміни в цих органах, а також у всіх відділах інтрамурального нервового апарату, створюючи умови для розладу кардинальних механізмів регуляції функцій вищеназваних органів. Своєчасно проведена холецистектомія сприяє відновленню цих змін.