Строение селезенки белых крыс подсосного возраста - Кащенко, С.А.; Золотаревская, М.В.; Станишевская, Н.В.; Войновская, Л.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Досліджували особливості постембріонального гістогенезу селезінки білих щурів на ранніх етапах постнатального онтогенезу. На 10 добу після народження біла пульпа органу мала незрілу структуру і була представлена поодинокими первинними лімфатичними вузликами без центру розмноження і періартеріальними лімфатичними піхвами, які не мали зональності. Якісне перетворення паренхіми селезінки, що полягає у формуванні зрілих вторинних лімфатичних вузликів та зон періартеріальних лімфатичних піхов, відбувалося на 21 добу після народження. Відзначався інтенсивний темп зростання органу у вигляді значного збільшення органометричних параметрів і гістоморфометричних показників білої пульпи, що свідчило про наступ функціональної зрілості імунного апарату селезінки.