Воздействие экспериментального гипокинетического стресса на простатические регионы и сосуды микроциркуляторного русла предстательной железы крыс - Лугин, И.А.; Троценко, Б.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Морфологічними і ультраструктурнимі методами вивчено вплив гіпокинетіческого стресу на стан простатичних регіонів передміхурової залози щурів. В результаті дослідження встановлено, що ключову роль у процесах морфологічних змін в епітелії простати і ендотелії гемокапілярів при експериментальному гіпокінетичному стресі відіграють процеси дисциркуляторних порушень в судинах мікроциркуляторного русла передміхурової залози. Встановлено, що гіпокінетичний стрес різної тривалості на ультраструктурному рівні в клітинах ендотелію гемокапілярів передміхурової залози на 9 добу впливу у щурів всіх вікових груп призводить до проявів адаптивно-компенсаторних реакцій, а на 14 добу експерименту виникають прояви дисфункції ендотелію, виражені в інтрацелюлярному набряці, паранекрозі і некрозі ендотеліоцитів гемокапілярів.