Особенности роста костей скелета белых крыс различного возраста после ингаляционной затравки толуолом - Лузин, В.И.; Скоробогатов, А.Н.; Морозов, В.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчено особливостей росту кісток скелету білих щурів-самців різного віку після 60-денного інгаляційного впливу толуолу, а також обгрунтування можливих шляхів корекції тіотриазоліном і настоянкою ехінацеї пурпурової. Експеримент проведений на 360 білих щурах-самцях трьох вікових груп, розподілених на групу контрольних щурів, 60-денного впливу толуолу та із застосуванням в якості коректорів тіотриазоліну та настоянки ехінацеї пурпурової. Органометричні параметри кісток досліджували з 1 по 60 добу після завершення інгаляцій парів толуолу. Виявлено уповільнення темпів росту досліджуваних кісток в усі терміни періоду реадаптації в групі 60-денного впливу толуолу та експериментально підтверджена можливість корекції виявлених змін шляхом введення тіотриазоліну та настоянки ехінацеї пурпурової, переважно, у статевонезрілих і статевозрілих щурів. Таким чином, 60-денна інгаляційна затравка толуолом супроводжувалася уповільненням темпів як повздовжнього, так і аппозиційного росту досліджуваних кісток, а застосування в якості коректорів тіотриазоліну та настоянки ехінацеї пурпурової згладжувало негативний вплив умов експерименту, більшою мірою при використанні тіотриазоліну.