Ультраструктура кардиомиоцитов левого желудочка при вазоренальной гипертензии и вариантах ее лечения (экспериментальное исследование ) - Лященко, О.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Електронно-мікроскопічно досліджено міокард лівого шлуночка норметензивних щурів за умов смодельованої артеріальної гіпертензії, а також при застосуванні монотерапії інгібіторами ангіотензін-перетворюючого ферменту, блокаторами кальцієвих каналів, а також комбінованом застосуванні вищезазначених препаратів. Встановлено, що монотерапія блокаторами кальцієвих каналів надає виражений позитивний вплив на міокард лівого шлуночка тварин зі змодельованої артеріальною гіпертензією (збільшення кількості мітохондрій, вставних дисків та об’єму кардіоміоцитів), тоді як монотерапія інгібіторами ангіотензин-перетворюючого ферменту та комбінований вплив вищезазначених препаратів не викликав позитивного впливу та гіпертрофії серцевого м’яза.