Эколого-морфологический анализ эндокринных желез мелких млекопитающих из районов с повышенным естественным радиоактивным фоном - Ермакова, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчено клітинно-тканинні реакціі органів ендокринної системи (щитоподібна залоза, надниркові залози, яєчники) мишоподібних гризунів, що піддавалися хронічному радіаційному впливу в природних умовах (радієвий стаціонар в Республіці Комі та 30‑кілометрова зона ЧАЕС) і в модельних експериментах. Хронічне опромінення в малих дозах викликає морфологічні порушення на різних рівнях біологічної організації (клітинно-тканинному, організменному та популяційному). Результати лабораторних експериментів з хронічним опроміненням свідчать про те, що спостережувані варіації морфометричних параметрів щитоподібної залози, надниркової залози та яєчників відображають закономірні зміни їх функціональної активності в певних фізіологічних межах, вони спрямовані на підтримання гомеостазу та носять компенсаторно-пристосувальний характер. Радіація в малих дозах при спільній дії з іншими факторами підсилює клітинно-тканинні реакції. У природних біогеоценозах, в порівнянні з лабораторними експериментами, (в умовах превалюючого вкладу внутрішнього α- і β-випромінювання в еквівалентній дозі, підвищеного вмісту в навколишньому середовищі токсичних елементів, супутніх важким природним радіонуклідам, а також кліматичних коливань) спостерігаються більш значущі зміни, що підтверджується достовірно високою частотою хромосомних і геномних мутацій у клітинах, деструктивних процесів в органах ендокринної системи, в порушенні репродуктивних функцій.