Ультрамикроскопическое строение пейеровых бляшек тонкой кишки интактных половозрелых крыс - Морозова, Е.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою роботи було виявити особливості ультрамікроскопічної будови пейєрових бляшок тонкої кишки статевозрілих щурів. Дослідження проводили на 12 білих безпородних статевозрілих щурах-самцях масою 210– 250 г. Виділяли тонку кишку. Виготовляли ультрамікроскопічні зрізи пейєрових бляшок, а потім фотографували їх. Результати дослідження показали, що бляшки тонкої кишки тварин мають різноманітний клітинний склад: М‑клітини, плазмоцити, лімфоцити, макрофаги, фібробластичні ретикулярні клітини, ретикулярні клітини. Виявляється помірна кількість ретикулярних волокон та судин. Таким чином, особливості будови паренхіми та строми дозволяють судити про помірну синтетичну активність пейєрових бляшок тонкої кишки контрольної групи щурів.