Новые подходы к лечению хронической тазовой боли у женщин с аденомиозом - Чайка, А.В.; Оразов, М.Р. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Аденоміоз та синдром хронічного тазового болю залишаються однією з найактуальніших проблем сучасної гінекологіі. Основним моментом розвитку ендометріозу тіла матки (аденоміозу), як і будь-якої іншої його локалізації, є виникнення ендометріоїдних гетеротопій, що до сьогоднішнього дня не має пояснень жодною з теорій його розвитку. Мета дослідження: визначити вплив комплексної терапії комбінованими монофазними оральними контрацептивами (КОК), що містять дезогестрел (регулон) і препаратами індінол і епігаллат на слабовиражений больовий синдром аденоміозу. У дослідження включено 60 жінок репродуктивного віку з слабовираженним больовим синдромом аденоміозу. I група (30 жінок) отримувала лікування дезогестрелвміщуючим КОК (регулон) в пролонгованому режимі 63+7+63 дня, а II (30 пацієнток) – комбінацією дезогестрелвміщуючих КОК (регулон) аналогічно, як і в I групі, у пролонгованому режимі в поєднанні з індінолом (2 капсули 2 рази на добу протягом 6 місяців) та епігаллатом (2 капсули 2 рази на добу протягом 6 місяців). Порівняльна ефективність проведеної терапії оцінювалася в динаміці: до початку лікування, через 3 і 6 місяці терапії, віддалені результати – через 12 місяців. Доведено, що індінол і епігаллат впливають не тільки на імунологічні і гормональні складові ендометріозу, але й на інші його ланки. Поєднання прийому КОК з препаратами індінол і епігаллат достовірно покращує стан пацієнток з аденоміозом і є методом вибору терапії при слабовираженому больовому синдромі.