Особенности механизма токсического влияния ртути - Сокуренко, Л.М.; Чайковский, Ю.Б.; Андрусишина, И.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В дослідженні на щурах лінії Вістар за короткотривалої та довготривалої експозиції малими дозами хлорида ртуті електронномікроскопічним методом вивчалися моторні нейрони передніх рогів сірої речовини спинного мозку, а також визначали вміст Mg, Cu, К, Zn, Se, Li. Виявлено морфофункцінальні перетворення нейронів і нейроглії. Порівнюючи отримані дані з даними літератури, запропоновано припущення щодо механізмів розвитку зворотних і незворотних змін мотонейронів спинного мозку під впливом солей ртуті.