Історична роль української інтелігенції у формуванні політичної культури суспільства в ХІХ ст - Андронова, І.Ф. (Культура народов Причерноморья, 2003)
Метою статті є визначення ролі в суспільстві патріотично спрямованої інтелігенції, яка першою виступила до захисту національної гідності українського народу, його права на власну історію, мову та культуру.