Красный плоский лишай в гинекологии (обзор литературы ) - Луценко, Н.С.; Евтерева, И.А.; Киосова, М.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчення проблеми червоного плоского лишаю у гінекології дуже актуальне, тому що у сучасній науковій медичній літературі дуже мало інформації стосовного цього захворювання. Проте деякі форми червоного плоского лишаю можуть привести до раку. У сучасній медичній літературі розглядаються різні теорії виникнення червоного плоского лишаю, такі як вірусна, нейрогенна, спадкова та імуноалергічна. Ураження червоного плоского лишаю зустрічаються на шкірі, нігтях, на слизовій оболонці ротової порожнини, щок, язика, твердого та м’якого піднебіння, червоної лінії губи, стравоходу, кишківника, ануса, слизових оболонках статевих органів, ендометрія, епітелії сечового міхура. Близько 25,0% хворих на червоний плоский лишай мають ураження тільки на слизових оболонках (ротова порожнина, голівка статевого члена, переддвер’я піхви) і можуть з’являтись до уражень на шкірі. На слизових оболонках червоний плоский лишай з’являється у вигляді білувато-мармурових папул на фоні рожевого забарвлення слизової оболонки. Маленькі вузлики можуть бути у вигляді фарфорових плям, які нагадують малюнок мережива, гілок дерев, листя папороті. У статті викладено дані про етіологію, патогенез, клініку, гістологію і методи діагностики червоного плоского лишаю у гінекології.