Тактика ведения мужчин с бесплодием на фоне повышенного уровня хромосомных аномалий сперматозоидов (обзор литературы ) - Рутинский, А.И.; Шамраев, С.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті наведено огляд літератури з тактики ведення чоловіків з безпліддям на тлі підвищеного рівня хромосомних аномалій сперматозоїдів. Автори роблять висновок про те, що пацієнти з тяжкими формами безпліддя, які потребують лікування методами допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), вимагають до себе підвищеної генетичної настороженості, так як головне завдання ДРТ – отримання здорового потомства. Немає єдиної думки в питанні доцільності генетичного скринінгу у чоловіків, які страждають на безпліддя. Ряд авторів пропонують проведення хромосомного дослідження всім чоловікам з азооспермією, в той час як при наявності безпліддя, не пов’язаного з азооспермією, генетичне дослідження повинне проводиться тільки за наявності несприятливого анамнезу. З іншого боку, висловлюється припущення про необхідність каріотипування клітин декількох типів тканини пацієнта (лімфоцитів, статевих клітин, фібробластів). На підставі даних про поширеність генетичних порушень при безплідді рекомендується виконання каріотипування всім чоловікам з ідіопатичним порушенням сперматогенезу і концентрацією сперматозоїдів менше 10 млн/ мл. Розробка науково обґрунтованого алгоритму ведення безплідних пацієнтів з високим рівнем хромосомної патології сперматозоїдів є важливим завданням сучасної репродуктивної медицини. Використання антиоксидантної терапії є патогенетично обґрунтованим для зменшення ушкоджувальної дії активних форм кисню на генетичний апарат сперматозоїдів і дозволяє знизити кількість генетично дефектних статевих клітин.