Безболевая ишемия миокарда и уровень гомоцистеинемии у больных ишемической болезнью сердца - Горянская, И.Я. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Мета дослідження – аналіз вираженості гомоцистеїнемії у хворих на ішемічну хворобу серця з епізодами безбольової ішемії міокарда, а також її корекція вітамінами В1, В6, В12 і фолієвою кислотою. Обстежено 115 хворих на ішемічну хворобу серця зі стенокардією напруги I-IV функціонального класу. Були отримані дані, що свідчать про те, що поєднання гіпергомоцистеїнемії і частих епізодів безбольової ішемії міокарда реєструвалися в основному у хворих з високим функціональним класом стенокардії напруги. Прийом вітамінів групи В з фолієвою кислотою дозволяє достовірно зменшити концентрацію гомоцистеїну в плазмі крові, і менш істотно – частоту епізодів безбольової ішемії міокарда і нападів стенокардії.