Эндогенная интоксикация у детей с нарушениями ритма сердца, имеющих дисэлементоз - Дубовая, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті представлені результати оцінки біоелементного статусу та ендогенної інтоксикації у 59 дітей у віці від 6 до 18 років з різноманітними порушеннями ритму серця (ПРС) і 35 здорових однолітків. У обстежених пацієнтів з ПРС документовано перевищення допустимої концентрації токсичних і потенційно токсичних хімічних елементів статистично частіше і більшою мірою у порівнянні зі здоровими дітьми. У всіх хворих з ПРС, що мали диселементоз, виявлено клінічні прояви хронічної ендогенної інтоксикації, підтверджені результатами лабораторних досліджень (підвищений вміст компонентів перекисного окислення ліпідів і зниження рівня відновленого глутатіону), що статистично відрізнялося від показників здорових дітей. Ступінь підвищення лактату, що свідчить про гіпоксію тканин, у пацієнтів з аритмією високо корелювала зі ступенем вираженості клінічних проявів ендогенної інтоксикації, концентрацією токсичних хімічних елементів, життєзагрожуючим характером ПРС.