Тесемочная реконструкция восходящей аорты при ее постстенотическом расширении - Кнышов, Г.В.; Попов, В.В.; Большак, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Мета. Вивчити можливості оригінальної методики хірургічної корекції аневризм висхідної аорти (АВА) при протезуванні аортального клапана (ПАК). У Інституті з 01 січня 2002 р. до 01 липня 2013 р. з приводу аортального стенозу, АВА (до 5,5 см) протезування аортального клапана виконано у 95 пацієнтів у поєднанні з тесемочним обгортанням висхідної аорти. Вік оперованих склав 54,3 ± 7,2 (36 – 69) років. До IV класу за класифікацією NYHA відносиллися 59 (77,7%) пацієнтів і до III класу – 13 (22,3%) пацієнтів. Госпітальна летальність склала 1,1%. При ехокардіографічні дослідженні розмір висхідної аорти склав до операції 49,2 ± 1,3 мм, на момент виписки – 39,2 ± 1,2 мм і віддалений період 41,1 ± 1,5 мм. На підставі отриманого клінічного досвіду представляється доцільним рекомендувати оригінальну методику смужного обгартання ВА від її основи при ії розширенні (45–55 см) у поєднанні з ПА К при постстенотичному розширенні висхідної аорти.