Особенности стиля жизни , гемодинамики и метаболизма у пациентов с высоким нормальным артериальным давлением и артериальной гипертензией первой степени - Мангилева, Т.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Питання ідентичності гемодинамічних і метаболічних порушень у обстежених із нормальним, високим нормальним артеріальним тиском (АТ ) і пацієнтів із артеріальною гіпертензією (АГ) першого ступеня до кінця не з’ясоване. Обстежено 86 хворих із АГ першого ступеня (перша група), 49 – із високим нормальним АТ (друга група) і 65 осіб із нормальним АТ (третя група). Із усіма обстеженими було проведено анкетування, усім зроблено добове моніторування АТ , ехокардіографію, ультразвукове дослідження сонних артерій і тест толерантності до глюкози. У першій і другій групі частіше, ніж у третій виявлявся спадковий характер АГ, а також схильність до підвищеного споживання солі. Переїдання і незадоволеність професійною діяльністю були характерними рисами хворих першої групи. Добові індекси АТ були нижче у пацієнтів з АГ першого ступеня, ніж у двох інших групах. Варіабельність АТ була меншою в третій групі порівняно з двома іншими. Індекс маси міокарда лівого шлуночка був більшим у хворих із АГ першого ступеня. Товщина комплексу інтима/медіа була вищою в першій і другій групі у порівнянні з третьою. Рівень інсуліну натще та через 1 і 2 години після навантаження глюкозою був істотно більшим у першій і другій групі. Вміст глюкози крові через 1 годину після її перорального прийому виявився вищим у хворих із АГ першого ступеня, ніж у двох інших групах. Вміст холестерину, тригліцеридів і сечової кислоти у хворих першої групи перевищував аналогічні показники у обстежених третьої групи. У обстежених із високим нормальним АТ відзначається баланс провокуючих факторів і компенсаторно- пристосувальних механізмів. При розвитку АГ першого ступеня цей баланс зміщується в бік зростання факторів серцево-судинного ризику.