Комплексная фрагментирующая операция в левом предсердия при протезировании митрального клапана - Попов, В.В.; Дзахоева, Л.С.; Рой, В.В.; Хорошковатая, Е.В.; Пукас, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження є вивчення можливостей запропонованої методики інтраопераційного відновлення синусового ритму при протезуванні мітрального клапана (ПМК). В аналізовану групу включені 129 пацієнтів з ізольованою мітральною вадою IV стадії, що знаходилися на хірургічному лікуванні в Інституті. У всіх пацієнтів було виконано протезування мітрального клапана в поєднанні з операцією Лабіринт. Пластика лівого передсердя (ЛП) виконана у 89 (69,3%) пацієнтів з метою виключення розповсюдження хвиль re-entry. Операція фрагментації ЛП (Мaze–3) виконувалася у всіх пацієнтів радіочастотним методом (25–30 Ватів), а також з лігуванням та резекцією вушка ЛП. З 129 прооперованих пацієнтів на госпітальному етапі померло 2 (1,7%). Відновлення синусового ритму в групі пацієнтів із пластикою ЛП було у 88,7 % випадків, що вище, ніж в альтернативній групі (62,5% (р<0,05)). Протезування мітрального клапана у поєднанні з операцією Лабіринт дозволяє успішно відновити правильний ритм на госпітальному етапі та стабілізувати його впродовж півроку після операції.