Лечение митральнго стеноза, осложненного массивным тромбозом левого предсердия - Попов, В.В.; Мнишенко, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчені особливості хірургічного лікування мітральної вади, ускладненої масивним тромбозом лівого передсердя, в умовах штучного кровообігу. В проаналізовану группу включено 334 пацієнтів, прооперованих з 1 січня 1984 року до 1 січня 2013 року. Госпітальна летальність за період з 1999 по 2012 рік склала 4.8%.. Причинами летальних випадків були: гостра серцева недостатність (n=2), ураження ЦНС (тромбоемболія) (n=2), кровотеча (n=1). Факторами ризику на госпітальному етапі були: мала порожнина ЛШ КСО/S<15мл/м2, систолічний тиск в легеневій артерії >90 мм. рт.ст., ураження трикуспідального клапану, попередня ЗМК, велетенське ЛП, кальциноз МК +3. Хірургічна корекція МВ, ускладненої МТЛП , є операцією підвищеного ризику та супроводжується високою летальністю. Для віддаленого періоду характерна підвищена частота тромбоемболічних ускладнень при більшій ефективності корекції у випадку виконання клапанозберігаючих операцій.