Эхокардиографическая оценка систолической экскурсии плоскости трикуспидального кольца в различных возрастных категориях в норме - Салахова, А.М.; Четверик, А.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У ході дослідження вивчено можливість ехокардіографічної оцінки функції правого шлуночка серця з використанням такого параметра, як систолічна екскурсія площині трикуспідального кільця (TAPSE – tricuspid annular plane systolic excursion). Показано, що судження про виражену дисфункцію правого шлуночка при зниженні систолічної екскурсії кільця тристулкового клапана менше 2,0 см, не вірне в педіатричній практиці. Наведено нормальні показники TAPSE в різних вікових категоріях, що дозволяє використовувати даний ехокардіографічний параметр для вивчення систолічної функції правої шлуночкової камери при різних патологічних станах, насамперед при легеневої гіпертензії.